9 PÉNZTÁRCAKÍMÉLŐ TIPP

A legelső bejegyzésben már meséltem Nektek arról, hogy mennyire megváltozott mostanában az életem, és, hogy a körömlakkok rendszerezése mellett egyre több felnőttes dologgal kell foglalkoznom, így néha ezekről is szeretném veletek megosztani a véleményemet. A mai posztban 9 olyan pénztárcakímélő tippet gyűjtöttem össze, amik Nekem beváltak, és amik viszonylag könnyedén beépíthetőek mindenki életébe. Biztos vagyok benne, hogy mindegyikről hallottatok már korábban valamilyen formában, de szerintem nem árt időnként tudatosítanunk magunkban ezeket a dolgokat, hiszen a hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk átsiklani felettük.


1. Könyvelj
Talán „szakmai ártalom”, talán nem, de az utóbbi 5 évben folyamatosan vezettem egy mini könyvelést a pénzügyeimről, és ma már el sem tudom képzelni, hogy más, hogy tud élni nélküle. :D Viccet félretéve szerintem nagyon hasznos egy ilyen kimutatás, mert így amellett, hogy folyamatosan látom a büdzsém állapotát, utólag vissza tudom nézni, hogy mire ment el a pénzem. Én egy sima excell táblát használok, amiben a bevételeket és a kiadásokat is kategóriánként vezetem, így a hónap végén összesítve látom, hogy mennyit költöttem például utazásra, lakásfenntartásra vagy éppen ruházkodásra. Ha szeretnétek, írjatok egy üzenetet az inspirallakblog@gmail.com címre, és nagyon szívesen átküldöm a saját verziómat.

2. Írj listát
Az időnként megosztott kívánságlistáimból már talán tudjátok, hogy imádok listákat készíteni. Ez szerintem azért nagyon hasznos, mert ha vásárlásnál ott lebeg a szemünk előtt az a bizonyos lista, akkor kevésbé fogunk elcsábulni egy-egy leárazás tábla láttán. Nekem legalább is ilyenkor sokat segít, ha tudatosítom magamban, hogy most valami komolyabb dologra gyűjtök, és így már nem is érzek olyan csillapíthatatlan vágyat egy „kihagyhatatlan akcióban” lévő dologra, amire amúgy nincs is szükségem. Ugyan ezt a célt szolgálja nálam a tematikus leltározós listám is, amire a már meglévő dolgaim kerülnek fel. A szépségápolási termékeknél és a körömlakkoknál nagyon jó visszatartó erő, amikor látom, hogy otthon már x darab rózsaszín körömlakk várja, hogy elhasználjam. Ezek mellett számomra a bevásárló lista is nagyon hasznos. Egyrészt ennek is van egy kontrolláló funkciója, hiszen egy listával a kezemben mindig céltudatosabban indulok neki a vásárlásnak, másrészt pedig így biztos, hogy nem hagyok ott semmit, és nem kell később a szomszéd kisboltból másfélszer annyiért megvennem a kimaradt dolgokat.



3. Készíts pénzügyi tervet
Ha elkészítettük a leltározós és a kívánságlistánkat, illetve folyamatosan vezetjük a könyvelésünket, onnan már csak egy lépés a pénzügyi terv elkészítése. Számomra ez azért nagyon hasznos, mert így nagy eséllyel egy váratlan kiadást is könnyebben tudok kezelni, mint ha egyáltalán nem lennék tisztában a saját anyagi helyzetemmel. Én általában egy negyedéves és egy éves tervet is szoktam készíteni, amiben összegyűjtöm az adott időszakban várható bevételeket és kiadásokat. Ebbe bele szoktam illeszteni például a nyaralásokat, a karácsonyi ajándékokat és a kívánságlistás dolgokat is, így mindig előre látom, hogy mikor és mennyit kell félretennem, hogy előbb-utóbb mindenre sort tudjak keríteni lelkifurdalás nélkül. A „mini-könyveléshez” hasonlóan ezt is egy excell táblában vezetem, hiszen így bármilyen változást könnyedén bele tudok illeszteni, és jobban átlátható az egész, mint ha egy papírlapon firkálgatnék össze-vissza.

4. Fogj be egy (vagy több) perselyt
A perselyben való gyűjtögetés szerintem egyáltalán nem gyerekes dolog. Sőt. Nagyon is felnőttes viselkedésre utal, ha valaki nem hitelből vesz egy új tévét, hanem gyűjtöget és spórol rá. Én például minden nagyobb projektnek nyitok egy-egy perselyt (a legegyszerűbb erre a célra egy használaton kívüli befőttes üveg) és az előre elkészített pénzügyi terv alapján gyűjtöm össze rá a szükséges pénzt. Ezeken kívül minden évben nyitok egy cél nélküli perselyt is, amibe a 100 és 200 Ft-os érméket dobálom év közben, év végén pedig megajándékozom magam belőle valamivel csak úgy. A biztonság kedvéért ennek mindig leragasztom a tetejét, hogy év közben ne tudjam kifosztani, így év végén sokkal nagyobb az öröm.


5. Ne halmozz
Fogyasztói társadalom. Reklámok. Mindannyian tudjuk, hogy nem jó dolgok, mégis a hatásuk alatt állunk és nem is próbálunk ez ellen tenni semmit sem. Én legalább is eddig nem tettem ellenük semmit. Eddig. Merthogy az utóbbi időben igyekszem tudatosabb lenni és akármennyire is csábító például egy új szempillaspirál, nem veszem meg addig, amíg az előzőt el nem használtam. Ez főleg a fincsi illatú testápolóknál és a különböző arctisztító szereknél jelent nekem problémát, amikből szinte minden héten felfedezek egy-egy újdonságot a drogériák polcain. Pont a múltkor számoltam össze, hogy jelenleg 5 flakon/tégely testápoló és testvaj van otthon, ami mindennapos használattal is legalább egy évig elég. Úgyhogy most eldöntöttem, hogy amíg ezeket nem használom el, nem fogok újat venni.

6. Főzz otthon
Sokszor hallani, hogy a „mostani lányok” nem tudnak (és nem is akarnak) főzni, inkább beültetik az egész családot a mekibe egy gyors vacsorára. Pedig ha belegondolunk, amellett, hogy ez hosszútávon baromira drága, még egészségtelen is. Nem tagadom, és sem vagyok egy nagy konyhatündér, de azért igyekszem magam fejleszteni, és úgy gondolom, hogy gyakorlással mindent meg lehet tanulni akár autodidakta módon is. Életem első besamel mártását például egy youtube videó alapján készítettem el, és minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy első nekifutásra tökéletes lett. Szóval én azt mondom, hogy érdemes próbálkozni, gyakorolni, és időt szánni arra, hogy egészséges és finom ételeket együnk, úgy, hogy ezzel együtt kíméljük a pénztárcánkat is.

7. Kerüld el a büfét
Nagyon sokan büfében tudják le a napközbeni étkezéseket, vagy étteremből rendelnek maguknak kaját, pedig sokkal olcsóbban és egészségesebben is meg lehetne oldani a napközbeni étkezést, ha otthonról vinnék magukkal az elemózsiát. Ha a munkahelyünkön van lehetőség melegítésre, akkor akár az otthon főzött ételt is el tudjuk magunkkal vinni egy kis műanyag dobozkában, de egy tápláló salátát vagy egy felturbózott szendvicset mikró nélkül is el lehet fogyasztani, és így biztosan több marad a hónap végén a zsebünkben.


8. Ne menj éhesen vásárolni
Az egyik legfontosabb alapszabály, amit mindannyian tudunk, hogy nem szabad éhesen elindulni vásárolni, különben rengeteg felesleges dolgot fogunk a kosarunkba pakolni. Persze előfordulhat, hogy még munka után, fáradtan és éhesen kell beugranunk a boltba, ilyen esetekre célszerű bekészíteni egy müzli szeletet vagy néhány kekszet a táskánkba, amikkel egy rövid időre csillapítani tudjuk a hirtelen fellépő éhségérzetet.

9. Keresd az akciókat
Itt most nem feltétlenül azokra a szezonközi kiárusításokra gondolok, amikor ész nélkül megveszünk mindent, ami akciós, hanem a tudatos akciókeresésre. Ha például tudjuk, hogy amúgy is kell majd egy új téli csizma, érdemesebb megvenni azt mondjuk nyáron, amikor az eredeti ár töredékéért juthatunk hozzá a kinézett darabhoz. Emellett érdemes kihasználni a különböző kuponokat is. Én a tavaszi és őszi nagybevásárlásokat mindig igyekszek a Joy és a Glamour napok idejére hagyni, hiszen sok dolognál már az a 20% is igen sokat számít.



Nektek milyen pénztárcakímélő módszerek váltak be?



14 megjegyzés :

  1. 1. nem szoktam. A jövedelem nálunk nem mindig azonos mértékben jön és megy. Azt persze tudom, mire ment el és filléres dolgokon nem spórolok.
    2. a bevásárlólista nagy találmány, mégha otthon is felejtem, legalább gondolatban összeszedtem, miért is megyek. Ráadásul listával kb. öt perc a vásárlás, gyors, hatékony, nincs elcsábulás.
    3. a nagyobb bejövő összegekhez igazítjuk az igényeket
    4. persely helyett megtakarítás, befektetés, ami X idő után lejár és még plusz lóvét is hoz
    5. nem halmozok, de legyen tartalék, főleg, hogy kisvárosban élek, bizony feltankolok, ha lehet. Mi kartonnal, nagy kiszerelésben veszünk mindent.
    6. Meki? Gyorssétterem? Aki ilyen helyre jár, annak már telik rendes étteremre is rendszeresen. Inkább a kifőzdéket, főzelékfalókat ajánlom. Este fél 7-kor érek haza, valahogy nincs kedvem minden nap főzni.
    7. a büfé pénzkidobás. Szendvics 300,-ért??
    8. müzli, keksz helyett akaraterő :)
    9. ez remek ötlet, de inkább a szezonvégi leárazásokat ajánlanám, szinte lehetetlen nyáron téli csizmát kapni az üzletekben. Sokszor a bevált üzlethez is ragaszkodom, a kedves eladóhoz, vagy szakértő optikushoz pl., aki lehet, nem túl akciós, de ha probléma van, megoldja.

    VálaszTörlés
  2. 1. Attól, hogy nem rendszeres a jövedelem, még ugyan úgy lehet vezetni. Nálam például nagyon sokszor volt úgy, hogy hónap végén gondolkodtam, hogy mire ment el a pénz, mert mondjuk látványos dolgot nem vettem... ilyenkor azért megnyugtat, hogy vissza tudom nézni.
    2. Listával nálunk is gyorsabb a vásárlás, bár a barátom szerint még így sem eléggé. :D Ezért inkább egyedül megyek.
    3. Én szeretek előre felkészülni, és tudni, hogy mikor mi várható.
    4. A megtakarítás egy nagyobb volumenű projekthez tök jó, amire mondjuk több évig kell gyűjtögetni, viszont egy 10-20 ezer forintos dolog miatt én nem bonyolítanám ennyire túl a dolgokat.
    5. A testápolót is? :D
    6. Én sem érek haza hamarabb, de mi mondjuk 2-3 napra való adagot főzünk egyszerre. Az még pont akkora adag, hogy ne unjuk meg egyszerre. :)
    7. Hol van olyan szuper büfé, ahol 300-ért kapsz egy akkora szendvicset, amivel letudsz egy ebédet? Ha Budaörsön, akkor mindenképpen szeretném tudni. :D
    8. Sajnos az akarat néha kevés, ha az összeesés kerülget.
    9. Hát akkor nekem sikerült egy lehetetlen küldetést teljesítenem. :D A bevált üzlettel egyébként abszolút egyetértek, nekem is sokat számít, ha úgy megyek be egy boltba, hogy más ismernek, köszönnek, és kedvesen kiszolgálnak. Nem pedig úgy, hogy még a köszönésemet sem fogadják... :/

    VálaszTörlés
  3. 3. Nálunk időhöz kötött, mikor várható nagyobb összeg. Persze az életkörülményeink mások, nem is nagyon lehet összehasonlítani.
    4. 10-20ezer Ft-os dolog, hogy kell egy csizma pl., arra nem gyűjtök előre
    5. hajjaj, púdert 3-asával veszek, szemspirált is, tusfürdőt is 3-4-esével, de többnyire tökugyanolyanokat :) Kisvárosban élek, ha beszabadulok a megyeszékhelyre, ami kb. havonta van, akkor feltankolok. Nemcsak drogériában, akkor egyszerre mindent megveszünk, ami kell, pl. Metroban is. Így naponta csak pár száz Ft-ot kell költeni a boltban.
    7. vidék-vidék :)
    9. Bp.-en több a lehetőség :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hasznos dolgokat írtál le! Így, hogy főiskolás lettem nekem is jobban oda kell figyelni a pénzügyeimre. Ez az excel táblázat igazán jó ötlet, eddig kis fecnikre irkáltam, de nem volt hatásos. Mostantól én is tuti excelbe fogom írni :)

    VálaszTörlés
  5. 1. Könyvelj
    Mindig megfogadom, hogy vezetem, de 1. túl lusta vagyok hozzá, 2. pedig sokszor félek szembenézni a felesleges költekezéseimmel, ezért inkább homokba dugom a fejem. Struccpolitika, tudom :(

    2. Írj listát
    Ez általában meg szokott történni -leginkább ruha-cipő-táska háromszögben, de ehhez sem szoktam tartani magam. Például sokáig szerettem volna magamnak egy farmeringet, de a boltok aranyárban mérték és sok helyen nem volt rám való méret (nem vagyok plázabolt-kompatibilis). Ilyenkor mindig vettem helyette valami olcsóbb cuccot, jó lesz ez is alapon.

    3. Készíts pénzügyi tervet
    Na ez a nyaram miatt nagyon fontos, mivel akkor nem lesz állandó bevételem (nincs árvasági utaló időszak) és valamiből 3 hónapig élni kell...

    4. Fogj be egy (vagy több) perselyt
    Van egy nagy, cuki perselyem, a Kik-ben vettem. Kölyökkutyák vannak rajta, és nem lehet csak úgy kinyitogatni, olyan, mint egy konzerv. Na, ebben gyűjtöm most a pénzem -mert ha sikerül összegyűjtenem bizonyos mennyiségű összeget, akkor el tudom kezdeni az új életemet, amiben talán több fog jutni nekem. Igen, külföldre készülök, és ennek több oka van: tavaly két komoly haláleset volt a családomban, és azok mentek el, akikre a leginkább szükségem lenne. Ezáltal rám szállt egy örökség, amin devizahitel volt, amit a nem létező fizetésemből kellett volna törlesztenem. Na, én a -mai árfolyamon mérve- 15 milliós hiteles lakást vissazutasítottam, tehát jelenleg nincs semmim. Már nincsen, mi magyrországon tartson, nem látom itt a jövőmet, csak a sötét nihilt. Remélem, sőt, bízom benne, hogy külföldön megtalálom a számításom, és sikerül, amit eltervezek.

    5. Ne halmozz
    Amióta Beauty blogokat követek, azóta torlódott fel rengeteg bontatlan cucc. Hirtelen túl sok márkát ismertem meg, magába bolondított ez a világ. Plusz amikor szomorú voltam, elmentem és vettem magamnak egy új körömlakkot, rúzst, szempillaspirált... Szóval, vásárlásba folytottam bánatom.

    6-7. Főzz otthon, kerüld a büfét
    Talán ez a legkönnyebb, mivel diétán vagyok, nem ehetek akárhol akármit (pláne, hogy csak olyan ételt vagyok hajlandó enni, amin van tápanyagtáblázat, mert grammra pontosan számolok) Azt mondják, hogy drága az egészséges életmód, de azért ez erős ferdítés.

    8. Ne menj éhesen vásárolni
    Egyik legnagyobb igazság, még a diétában is sokkal könnyebb bűnbe esni, ha az ember éhesen megy vásárolgatni.

    Bocs, ha sokat írtam és hosszú lett a kommentem, de iszonyatosan megihletett ez a poszt és a legeslegjobbkor jött most :)

    Szép estét :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól összefoglaltad! :) Szerencsére ezeket én alkalmazom is, mindig jó tudni, hogy mit-hogyan-merre. Én mondjuk papírra írok (mint mindent), szerintem meg is halnék, ha nem eltűnne az ilyesfajta tömböm :D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszett az írásod, és fel fel csillant benne... hát jómagam szerény személye. :D Legalább is ilyen gondolkodásmód tesónak éreztelek. :D Nekem a spórolás már már hobby és életforma is, és nagyon tud tetszeni, mikor másoknál is látom, hogy érdekli őket mikor mire adnak ki és mennyit. :D Még csak most találtam ide a blogodra, de azonnal olvasom is a többi bejegyzésed. :D Ha nem bánod, itt a blogom : http://thestoriesofthegirlwithglasses.blogspot.com/ itt lassan de biztosan én is szoktam írogatni a pénztárca kímélő dolgokról, bár nem olyan jól mint te, de fejlődni mindig lehet valahová. :D De hogy kicsit kövessem a sémát. :D

    1. Vezetem és imádom is vezetni a kis táblázatomat. :D Az enyém még lehet hogy "bonyolultabb" mert sokkal egyszerűbb megoldás is van exelben, de nekem bevált és jó. Majd ha saját háztartásom lesz, akkor áttérek egy másik előre eltervezett táblázathoz, amiben a rezsi költségeket is külön veszem. :D

    2. Szoktam írni, ha papíron nem is, de fejben ott van a lista és így nem szoktam eltérni a listától. Vagy ha előfordul, akkor is az adott dolgot olcsóbban veszem meg. Lásd kell egy pulcsi, látok 3000-ért, de valahol találok egy jobban (valós megtörtént eset) 1200-ért. :D

    3. Szoktam terveket készíteni, most is éppen terítéken van egy a pesti utam miatt. :)

    4.A blogon is megosztottam, hogy egy fényképezőére gyűjtögetek jelenleg. :D Amellett van egy külön kis perselyem is, amit a költségvetésbe nem írok bele, szóval az ilyen plusz pénz, ami félig meddig a hirtelen kiadásokra is jó szolgálatot tesz. Pl megyek pestre összegyűlt a vonatjegy ára a perselyben, akkor abból fizetem. :D

    5. Nem vagyok feltétlen egy halmozós típus. Maximum nadrágból szedtem össze asszem 8 darabot, de ez egy gyermekkori dolog miatt alakult így. Mivel 1 nadrágom volt és míg nem ment tönkre abban kellet járnom, így nem is tudom felszabadulás volt nekem ez. :)

    6. Itthoni kaja párti vagyok, ritkán ruházok be étteremre. Akkor is vagy gyros vagy kínai, amit sokan leszólhatnak, de szeretem és félévente egyszer belefér. :)

    7. Nem szoktam, pláne napi szinten. Maximum egy csajos délutánon, mikor már kopog a szemem, akkor térünk be egy pékségbe. :)

    8. Hát ezt az előző ponttal kb "megszegtem". :D De nem szokott befolyásolni. Nem veszek meg 10 féle sütit. Megveszem a kedvencem és megyek is.

    9. Akció párti vagyok. :D Anyumat is kezdem rászoktatni a dologra. :) Például a dezodorral. Megvesszük akciósan magunknak, és ki tudja mikor fog elfogyni.... Viszont ha 2-3-4 hét múlva megint akciós, de még látom hogy 2 hétre elég lenne ami otthon van, inkább megvesszük, mert mikor kellene biztos nem lenne akciós. :)

    És bocsi hogy sokat írtam. :D

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon jó. Bár szinte én is mindent így csinálok. :) Nagy lista mániás vagyok. Van egy mobil alkalmazás a color note, imádom. Oda írom a bevásárló- kívánság- és ajándék ötletek listát is. :D Egyébként szerintem a spórolás a legfontosabb, én amint megkapom a fizum mindent külön rakok. Például most gyűjtök tesóm esküvőjére, karácsonyi ajándékokra is félre teszek, havi kaja kiadás.... nekem ez nagyon bevált, mert annyit teszek félre, hogy marad is egyéb dolgokra, de mire az a bizonyos nagyobb kiadásra/eseményre kerül a sor már csak a borítékból kell kivennem az előre összegyűjtött összeget és nem kell váratlan kiadásoktól tartanom, mert nem nulláztam le magam. :)

    VálaszTörlés
  9. 4. Én sokszor egy 10-20 ezer forintos dologra is gyűjtögetek, főleg, ha éppen nem életbevágóan szükséges.
    7. Őszintén, valahogy sejtettem, hogy ilyen szuper büfék csak vidéken vannak. :D
    9. Ebben abszolút igazad van. :)

    VálaszTörlés
  10. Örülök, hogy hasznosnak találtad Ancsi. :) Eleinte én is papíron vezettem a dolgokat, de úgy tényleg nem volt túl hatékony. Ez az exeles változat viszont nekem nagyon bejött, mert könnyedén átlátható, és csak egyszer kell rá időt szakítani, amikor az ember felépíti az egésznek az alapját. Onnantól kezdve már csak pár perc hetente, és ennyi időráfordítást szerintem simán megér. :)

    VálaszTörlés
  11. 1. Én pont a második indok miatt vágtam bele. Egy költekezősebb időszak után elég jó visszatartó erő tud lenni, ha megnézem, hogy az előző hónapban mennyit költöttem pl. szépségápolásra. Bár szerencsére ma már ezzel nincs különösebb gond, mert egyre tudatosabb vásárló vagyok. :)

    2. Detto. Pedig hidd el, jobb ha inkább rászánod azt az összeget a kiszemelt darabra, mert akkor utána már nem fogod más "apróságokkal" vigasztalni magad. Amikért egyébként lehet, hogy összességében többet fizettél, mintha megvetted volna a kiszemelt darabot.

    4. Nagyon sajnálom. :( Remélem előbb-utóbb sikerül megtalálnod a saját utad, és meg tudod valósítani az álmaidat, akár külföldön is.

    5. Szerintem ezzel majdnem minden beauty blogokat olvasó így van.

    Örültem a részletes kommentnek, mindig nagyon szívesen olvasom a Ti tapasztalataitokat is. :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jó azt hallani, hogy mások is ennyire "tudatosak", ha pénzügyekről van szó. :)

    VálaszTörlés
  13. Én is azért szeretek előre gondolkodni, mert sokkal jobban esik a lelkemnek, hogy nem akkor kell hirtelen egy nagyobb összeget elvennem a kasszából. :)

    VálaszTörlés
  14. 1. Az a lényeg, hogy te el tudj benne igazodni. :)
    2. Az a legjobb, ha végül (sokkal) olcsóbban tudod megvenni a kiszemelt darabot.
    3. Ezt örömmel hallom. :)
    4. A fényképező most nálam is tervben van... sok más egyéb dologgal is. Bár én legutóbb egy egész évre szól kívánságlistát készítettem, így előre látom, hogy mikor mennyit kell félretennem, hogy idővel minden beleférjen a keretbe.

    5. Na a nadrágokkal nekem sosincs szerencsém. Minden túlzás nélkül mondom, hogy lassan pezsgőt bontok, ha sikerül találni magamra farmernadrágot. :D
    6. Én is otthoni kaja párti vagyok, főleg amióta saját magam is próbálkozok a főzéssel. Baromi jó érzés, amikor sikerül valami finomat összehoznom, amit aztán a Barátom is megdicsér. :)
    7. Detto. Bár néha-néha elcsábulok egy mignon-ra és akkor addig pörgök rajta, míg meg nem eszek egyet. :D De szerencsére ez nem mindennapi.
    9. Én csak akkor tankolok fel egy-egy akcióban, ha már fogyóban van valami.

    VálaszTörlés