2018 LEGYEN A LASSÍTÁS ÉVE: ANTI-HATÁRIDŐNAPLÓVAL A STRESSZ ELLEN

Manapság a legtöbben időhiányban szenvedünk. Folyton rohanunk valahová, kapkodunk és próbálunk minél több mindent belesűríteni egy napba, hiszen attól félünk, hogy lemaradunk valamiről. Minden reggel úgy kelünk fel, hogy azt várjuk, mikor lesz már végre péntek, hogy egy kicsit magunkkal is foglalkozhassunk. Amire persze a rengeteg felhalmozódott teendő miatt már nem marad időnk. A jó hír viszont az, hogy ezen lehet változtatni. A Slow Budapest csapat Anti-határidőnaplója segít abban, hogy időt tudjunk szánni az életünkre. Hogy hogyan?




Megtanít arra, hogy hogyan találjuk meg az állandó elfoglaltságban azokat az apró - látszólag nem fontos - dolgokat, amik a valódi boldogság alapjai: a megpihenést, a csendet, a semmittevést, az egyszerűséget, a kapcsolódást, a beszélgetéseket, a képeslapírást, a céltudatlan kóborlásokat, a szemlélődést, az ízeket és illatokat, a lassítást. Ezek nélkül is lehet persze élni, de hosszú távon, ha nem fordítunk tudatosan időt az ehhez hasonló apró feltöltődésekre, akkor azt fogjuk érezni, hogy a mókuskerék teljesen felőröl minket, és legszívesebben elhúznánk egy lakatlan szigetre, csak hogy kiszabaduljunk a napi rutinból.

Sok-sok apró tanáccsal segít, hogy tudjunk időt szakítani saját magunkra. A 12 extra lassulós tippet akár havi slow mottóként is felfoghatjuk. Ezek olyan apró mantrák, mint például, hogy "Ne a telefon használjon téged, hanem te őt." Elsőre talán furcsának tűnhet, de egyszer próbáld ki, hogy egy egész napon keresztül csak telefonálásra használod a telefonod. Hidd el, semmiről nem fogsz lemaradni. Ezeket az apró mantrákat akár ki is nyomtathatjuk, és kitűzhetjük olyan helyre a lakásban, ahol sokat tartózkodunk, így folyamatosan tudatosíthatjuk magunkban a pozitív gondolatokat.




Minden hónapban kapunk helyet a tervezésre és a lezárásra, értékelésre is, így nyomon tudjuk követni a saját fejlődésünket. Emellett a napló végén is van jó pár üres oldal, ami csak arra vár, hogy megtöltsük a saját gondolatainkkal, tapasztalatainkkal és élményeinkkel.

Kis lépésekben halad a lassabb és egyszerűbb élet felé. Az Anti-határidőnaplóban minden hétre kapunk egy énidős programötletet, ami lelkileg és szellemileg is feltölt. Az egyszerűbb alatt itt ne egy szegényes, tárgyak-és élmények nélküli életre gondoljatok, ami csak a lemondásokról szól. Ennek pont az ellenkezőjéről van szó. Arról, hogy minden olyan dolgot kiiktatunk az életünkből, ami felesleges. Többek között ezt a szemléletmódot is igyekszik átadni a napló.

Nem azok a sablonos motivációs idézetek vannak benne, mint a legtöbb határidőnaplóban, hanem olyanok, amiket tovább is gondol az ember. Már az 5. oldalon lévő Korunk Paradoxonja is felráz, én sok helyen csak hümmögtem, hogy mekkora igazság van benne. De nem csak rávilágít a problémákra, hanem változásra is ösztönöz. Olvasás közben az ember rájön arra, hogy le kellene lassítania egy kicsit, és akarva-akaratlanul is vissza akar csöppenni azokba az időkbe, amikor még megkérdeztük a szomszédtól, hogy miújság, nemcsak a közösségi hálón követtük az eseményeket. És amikor még "volt időnk" egymással beszélgetni. Az Anti-határidőnaplót lapozgatva átértékelődik bennünk, hogy mi is az igazán fontos az életben, ami még csak véletlenül sem a legújabb iPhone, vagy a legmenőbb dizájner táska.




A mindfulness és slow könyvekkel szemben az a nagy előnye, hogy nem egyszerre zúdítja rád a gyakorlatokat, amiket - saját tapasztalatból kiindulva - pont a feladatok mennyisége és töménysége miatt a legtöbbször soha nem valósítunk meg. Itt mindig csak 1-1 apró feladatot kell elvégezni, és így minden egyes nap egyre közelebb kerülhetünk a boldog és kiegyensúlyozott élethez.

A színes, gyerekrajzokra hasonlító illusztrációkkal nagyon szerethető és emberi lesz az egész napló. Ez nem egy mostanában divatosnak számító letisztult, fancy naptár, de igazából nem is ez a célja. Nincsenek benne szabályos négyzetek és vonalak, viszont van annál több szín és vidámság, amitől olyan igazi naplószerűvé válik az egész. Ezzel is megerősítve azt, hogy nem kell mindig a tökéletesre törekedni.

Olyan 'nem klasszikus' ünnepnapokról is megemlékezik, mint például a könyvajándékozás napja (február 14.). Sőt, minden egyes ünnepnél ad egy újabb slow tippet, hogy igazán át tudjuk élni az adott napot. Itt például arra buzdít, hogy rejtsünk el valahol egy könyvet egy kedves üzenettel, örömet szerezve ezzel valakinek. 




A naplóhoz 2 ív matrica is jár, amikkel megjelölhetjük például az utazásainkat, a barátnős traccspartikat, az olvasós programokat, vagy éppen a 'semmittevős' pihenőnapjainkat. 

Ami pedig számomra külön öröm, hogy a napló kivitelezése környezetbarát. A belső lapok újrapapírra lettek nyomtatva, környezetbarát nyomdafesték és zöld technológia felhasználásával. Szám szerint ez azt jelenti, hogy az Anti-határidőnaplók nyomtatásával idén 25 fa menekült meg a kivágástól. Azért ez nem rossz!. 




Én már alig várom, hogy belevethessem magam, de addig is időnként beleolvasok és próbálok feltöltődni a pozitív gondolatokból. És, hogy kiknek ajánlom ezt a naplót? Mindazoknak, akik azt érzik, hogy folyton rohannak, akiknek sosincs idejük magukra és akik állandóan fásultnak, stresszesnek és fáradtnak érzik magukat. Ez a napló egy igazi pozitív energiabomba, ami megtanít arra, hogy hogyan tudjuk kiélvezni az élet minden pillanatát. Grafománoknak szerintem az egyik legjobb karácsonyi ajándék lehet.


A Slow Budapest csapatával karöltve szeretnénk megajándékozni közületek egy valakit egy 2018-as Anti-határidőnaplóval. Ha szeretnétek megnyerni, akkor látogassatok el a blog Facebook oldalára, ahol minden részletet megtaláltok a játékkal kapcsolatban. Addig is ha kíváncsiak vagytok, hogy hogyan néz ki a napló, akkor ITT belelapozhattok.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése