HYGGE - A BOLDOGSÁG RECEPTJE

Manapság mindenki a boldog élet receptjét keresi. Azt hisszük, hogy ha több pénzünk lesz, akkor jobb dolgokat tudunk venni magunknak, amitől majd boldogabbnak fogjuk érezni magunkat. Aztán amint megvan a hőn áhított "dolog", egy rövid idő után újabb tárgyak hajszolásába kezdünk, hogy ismét érezzük azt a kellemes, bizsergető érzést, amivel az újdonság hat ránk. Közben pedig észre sem vesszük, hogy így soha nem leszünk igazán elégedettek az életünkkel, hiszen ezek csak ideig-óráig tudnak "kielégíteni" minket, és anélkül, hogy igazán ki tudnánk élvezni őket, már tovább is léptünk. Arról nem is beszélve, hogy az így felhalmozott tárgyak egy idő után csak frusztrálni fognak bennünket. A "már megint nincs mit felvennem" szindróma ismerős, ugye?




Eközben Dániából világjáró útjára indult a hygge, ami arra próbálja felhívni az emberek figyelmét, hogy az igazi boldogság az apró dolgokban rejlik. "A hygge nem más, mint megjutalmazni önmagunkat és egymást. Élvezni a pillanatot, a finom étel és a jó társaság adta egyszerű örömöket. Arról szól, hogy az egyszerű élvezetekben megéljük a boldogságot, és tudjuk, minden rendben lesz."

Maga a fogalom eléggé megfoghatatlan, és szinte lehetetlen egy szóval, vagy egy mondattal leírni. Érzésekkel és hangulatokkal viszont annál könnyebb. A hygge a meghittség, az együttlét, a harmónia, a kényelem, a béke, a hála, és a menedék együttese. Ott van az életünkben mindenhol, csak észre kell vennünk. Ott van a fényekben, az ízekben, az illatokban, az öltözködésben, sőt, még a tapintásban is.




Például "amikor pizsamában nézzük a Gyűrűk urát egy nappal karácsony előtt; amikor az ablakban ülünk és bámuljuk a kinti nyüzsgő életet, miközben a kedvenc teánkat kortyolgatjuk; és amikor a tábortűz mellett ülünk a szeretteink társaságában a nyári napfordulón, miközben a csavart kenyér a nyárson süldögél."

A hygge sokkal inkább a hangulatról és az élményről szól, mintsem a tárgyakról. Arról, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel, a barátainkkal. Az otthon melegéről. Arról, hogy biztonságban érezzük magunkat, védve a világtól egy olyan helyen, ahol elengedhetjük magunkat. 

Első hallásra úgy tűnhet, hogy a hygge kizárólag csak ősszel és télen "élvezhető", hiszen a fent felsorolt tevékenységeket főképp ehhez az időszakhoz kapcsoljuk. Ez igaz is, viszont ettől függetlenül tavasszal és nyáron is megtalálhatjuk az életünkben a hyggét. A lényeg, hogy közben testileg-lelkileg és szellemileg is feltöltődjünk. Hygge lehet akár egy piknikezés, egy borozgatós este a barátokkal, egy erdei túra, közös naplemente nézés a szerelmeddel, egy új recept kipróbálása, vagy éppen az, amikor egy gyors nyári zápor után sétálsz egy nagyot és élvezed a friss esőillatot.

Benjamin Franklin gondolata szerintem az egyik legjobb útravaló a boldog élethez, ami így hangzik: "a boldogság inkább a nap mint nap megtörténő, apró, kellemes és élvezetes pillanatokból áll, semmint hatalmas szerencsés eseményekből, melyek ritkán esnek meg velünk." Szóval ahelyett, hogy folyton a lottó ötösre várnánk, ideje lenne megtanulnunk örülni az apró "csodáknak". Legyen az egy bögre forró kakaó, egy finom illatú gyertya, egy relaxáló kádfürdő, vagy egy családi kártyaparti.




Meik Wiking - Hygge című könyve (ha még nem olvastátok volna, akkor itt találtok róla egy ajánlót) rávilágít arra, hogy a boldogsághoz vezető út mindenki előtt nyitva áll. Mindenki életében ott vannak azok az apró dolgok, amiktől boldog lehet. Csak az kell, hogy észre vegyük ezeket, és még csak véletlenül se vegyük természetesnek a létezésüket. Legyünk hálásak, lassítsunk le egy kicsit, és próbáljunk minden pillanatot átélni. És a legfontosabb: hozzuk ki a legtöbbet abból, amiből sok van: a mindennapokból.


Nektek mi a véleményetek erről a témáról? Számotokra mi jelenti a boldogságot?

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése