ESKÜVŐI MENETREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA

Tavaly októberben az Instagramon már megosztottam Veletek azt az örömteli hírt, hogy menyasszony lettem, és bár nem terveztem, hogy írni fogok róla a blogon, végül mégis úgy döntöttem, hogy dokumentálom a szervezkedés főbb részleteit. Hátha ezzel tudok néhány ötletet adni az esküvő előtt állóknak. 




Sok lány ismerősöm van, akik már több komplett Pinterest falat teleraktak esküvői ötletekkel és inspirációs képekkel azelőtt, hogy megkérték volna a kezüket. Korábban persze én is elképzeltem már, hogy milyen lesz majd az esküvőm, milyen ruhában leszek, kik lesznek ott, milyen lesz a dekoráció, de addig soha nem jutottam el, hogy elkezdjek ötleteket gyűjtögetni. Úgy voltam vele, hogy amikor majd oda kerül a sor, akkor bőven lesz időm kigondolni. Így amikor unokahúgom a lánykérés másnapján elkezdett bombázni a kérdésekkel, hogy ez milyen lesz, az milyen lesz, én csak álltam bambán és mondtam, hogy nem tudom, én még csak most kezdek ötleteket gyűjtögetni.

Mint mindenhez, az esküvőnk megszervezéséhez is készítettem egy amolyan menetrend-féleséget, amiben a legfontosabb elintézendő feladatokat szedtem össze időbeli sorrendben. Mivel korábban még soha nem segédkeztem esküvő megszervezésében, ezért rengeteg cikket elolvastam a témában, hogy mire kell odafigyelni, és, hogy mit mikor érdemes lefoglalni, elintézni.

Az első és legfontosabb szabály szerintem az esküvőszervezéssel kapcsolatban, hogy nincs olyan, hogy túl korán. Én az első hetekben úgy voltam az egésszel, hogy ráérünk szépen lassan mindent kiválasztani, lefoglalni, hiszen van még majd egy teljes évünk. Viszont nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy egyrészt ez az egy év hipp-hopp el fog repülni, másrészt pedig, hogy a legjobb időpontokat hamar elkapkodják.

Ami nagyon sokat segíthet a szervezkedésben, az egy esküvőszervező, illetve a különböző kiállítások. Én korábban nem értettem azokat a lányokat, akik átengedik a nagy nap megszervezését egy idegennek, viszont be kell látni, hogy baromi sok időt és energiát meg tud spórolni egy szakember, így szerintem semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki ilyen jellegű segítséget vesz igénybe.

Mi saját magunk szervezzük az esküvőnket, így óriási segítség volt számunkra az év elején megrendezett esküvőkiállítás. Előtte is elkezdtünk már nézelődni a lehetséges helyszínek és szolgáltatók között, de hamar elvesztünk a rengeteg lehetőség között. Sajnos a legtöbb hely és szolgáltató úgy alakítja ki a csomagjait, hogy még csak véletlenül se tudd őket összehasonlítani, így ha az ember szűkén van valamilyen erőforrásnak (pénz, idő, szabad kapacitás), akkor eléggé elveszettnek érezheti magát. Mi azt mondtuk, hogy legkésőbb az esküvő kiállítás után egy héttel döntenünk kell a legfontosabbakról, úgy mint: étterem, gyűrűk, ruha, fotós, videós, zenekar. Ezeknek egy nagy részét szerencsére megtaláltuk a kiállításon, úgyhogy én mindenképpen tudom ajánlani, hogy ha esküvő előtt álltok, akkor látogassatok el egy ilyen rendezvényre, ugyanis rengeteg időt és autókázást meg lehet spórolni ezzel.

Na de nézzük szépen sorjában, hogy pontosan milyen elintézendő feladatok merülnek fel egy esküvő szervezése során, és mit mikor érdemes kipipálni.




9-12 hónappal az esküvő előtt


Költségek meghatározása, és időbeli tervezése
Nagyban meghatározza a további lépéseket az esküvői költségvetés, így szerintem célszerű ezzel kezdeni. El kell dönteni, hogy összességében mekkora összeget szeretnétek szánni az esküvőre, majd ezt érdemes témákra lebontva is csoportosítani. Pl.: étterem, ital, szállás a vendégeknek, utaztatás, szolgáltatók, ruhák, dekoráció, virágok, extrák. Azzal azért mindenképpen számoljatok, hogy a végső összeg nagyjából egy 20-30%-kal még nőni fog a tervezetthez képest, hiszen közben az a plusz 10-20 ezer forint már nem tűnik soknak egy jobb ajánlatért, ezek viszont összességében elég rendesen meg tudják nyomni a költségeket.

Dátum kiválasztása
A második lépés, ami alapjaiban fogja meghatározni a további teendőket, az az időpont kiválasztása. Mivel nálunk a családban 2 esküvő is lesz az éven (húgoméknak tavasszal és a vőlegényem bátyáéknak nyáron), annyit tudtunk, hogy őszi esküvőt szeretnénk. Ez azért is fontos, mert a további szervezésnél ehhez kellett igazodnunk a helyszín, a stílus, a ruha és a virágok kiválasztásánál is.

Első körös vendéglista
Célszerű már a legelején gondolkodni azon, hogy kiket szeretnétek meghívni, hiszen ez is nagyban befolyásolja majd a későbbi költségeket, illetve a helyszín kiválasztásánál is fontos lesz. Ez leginkább akkor lényeges, ha nagy létszámra számítotok, hiszen nem minden étterem tud 150 főt befogadni.

Nyiss egy külön mappát az esküvői dolgoknak
... amibe aztán gyűjtheted az árajánlatokat, szolgáltatók elérhetőségeit, szerződéseket, számlákat, és minden fontos dolgot, ami az esküvőtökkel kapcsolatos.

Készíts egy esküvői tervezőt (vagy bízz meg egy esküvőszervezőt)
Ez azért is nagyon fontos, mert látod, hogy mi az ami már el van intézve, és mi az amit még meg kell szervezni. Illetve itt fel lehet vezetni a tervezett költségeket is, hogy mire mennyit szántok, és a tényleges kiadásokat. Pluszban én még vezetem azt is, hogy kinek, mikor, mennyit fizettünk előlegként. (Ezekről természetesen a szerződéseket és az átadás-átvételi papírokat is eltettem.)

Tervezd meg a stílust
Ennek a témának a későbbiekben egy külön posztot szánok, így ezt most nem részletezem.

Foglald le a legfontosabb szolgáltatókat
Az ember először azt gondolja, hogy bőven van ideje ezeket megszervezni, de sajnos az a helyzet, hogy a legjobb időpontokat/helyeket/szolgáltatókat már akár egy évvel korábban is lefoglalják, így nem árt jó előre "bebiztosítani magunkat". Nálunk az alábbi szolgáltatók jönnek számításba: vőfély (ez volt a legelső, amit mi lefoglaltunk, hiszen nagy részben rajta múlik a jó hangulat), fotós, videós, zenekar, étterem, szállás a vendégeknek. Ha szeretnétek majd olyan helyen is fotózkodni, amit előre le kell foglalni, akkor azt érdemes még a legelején megtenni.




6-9 hónappal az esküvő előtt


Tanúk és koszorúslányok felkérése
Nagyon figyelmes gesztus, ha nem csak úgy simán megkéritek őket szóban, hanem készítetek nekik egy kis "emléklapot", vagy felkérő lapot is. Ez nem kerül sokba, viszont egy örök emlék marad mindannyiótoknak.

Menyasszonyi ruha kiválasztása
Bár sokan szeretnének még formálni az alakjukon a nagy nap előtt, célszerű legalább már elkezdeni nézelődni a ruhák között 6-9 hónappal az esküvő előtt. A legtöbb szalonban előre időpontot kell foglalni, ezek pedig sokszor már jó előre be vannak telve, így érdemes időben elkezdeni keresgélni.

Vendégek szállásának lefoglalása
Megoszlanak a vélemények arról, hogy az ifjú párnak illik-e állnia a vendégek szállását, vagy pedig azt mindenki magának intézi. Mi abban egyeztünk meg a vőlegényemmel, hogy azoknak a vendégeknek, akik 30 km-nél messzebbről jönnek, foglalunk szállást, ahol előtte át tudnak öltözni, fel tudják frissíteni magukat, és a buli után ki tudják pihenni magukat a hazaút előtt. Akár Ti foglaltok szállás, akár nem, ezt mindenképpen érdemes valahogy jelezni a vendégeknek pl. a meghívó átadásakor, hogy ne érjen senkit se kellemetlen meglepetés. A szállásigényeket mindenképpen mérjétek fel a foglalás előtt, mert lehet, hogy valaki messziről jön, de mégsem szeretne/nem tud ott aludni a buli után. A szállás kiválasztásánál célszerű arra törekedni, hogy közel legyen a lakodalom helyszínéhez. Nekünk ezt sajnos nem sikerült megoldanunk, így mi egy külön busszal fogjuk beutaztatni az embereket a szálláshelyre.

Nászút megtervezése
Amennyiben szeretnétek nászútra menni az esküvő után, akkor azt érdemes már 6-9 hónappal korábban lefoglalni. Ilyenkor jóval nagyobb kedvezményeket kaphatunk, mint 1-2 héttel a nagy nap előtt.




4-6 hónappal az esküvő előtt


Meghívók átadása, kiküldése
Bár nyilván azok az emberek, akiket meg akartok hívni az esküvőtökre, már tudják a nagy hírt, viszont én azt mondom, hogy mégis érdemes már 6 hónappal az esküvő előtt átadni a meghívókat, hogy mindenki ennek megfelelően tudjon készülni. Szabadsággal, ajándékkal, mindennel.

Ceremóniához és a lakodalomhoz szükséges eszközök, kellékek beszerzése
Ha szeretnétek feldobni az esküvőtöket egy-két különlegesebb dologgal (pl. homokszórás, vendégkönyv, polaroid fotósarok, fénykép-fal), akkor ahhoz célszerű már most elkezdeni beszerezni a kellékeket. Ezek nagy része DIY is elkészíthető, illetve nagyon sok mindent be lehet szerezni Aliexpressről és Ebay-ről. Ezekhez viszont nyilván több idő kell.

Dátum/időpontok/menetrend véglegesítése a vőféllyel/ceremóniamesterrel
Itt át lehet beszélni pl. azt is, hogy akartok-e vicces feladatokat vagy sem. Ha igen, akkor milyet, mennyit, stb. Általában a vőfélyeknek van egy bevált menetrendjük, és ahhoz ragaszkodnak, hiszen ők már a létszámból ki tudják számolni, hogy meddig fog tartani pl. a vacsora, a menyasszonytorta kiosztása, a menyecsketánc. Így nyilván jobban be tudják lőni, hogy milyen extra programok férnek még bele.




2-4 hónappal az esküvő előtt


Gyűrűk megvásárlása
Mi mindketten teljesen hagyományos karikagyűrűt szerettünk volna a legelejétől fogva, így nem nagyon kellett azzal töltenünk az időnket, hogy karikagyűrűt keresgéljünk vagy terveztessünk magunknak. Ha már megvan a kiszemelt modell, érdemes több ékszerüzletben is körbenézni, mert árban elég nagy eltérések lehetnek. Mi a Smaragd üzletben fogjuk megvenni a karikagyűrűket, mert ott alapból is nagyon barátiak az árak és hozzátéve az esküvőkiállításon kaptunk még egy 20%-os kupont is.

Esküvői torta megrendelése
Habár még jó pár hónap van az esküvőnkig, nekünk már az esküvői tortára is van elképzelésünk. Itt is a visszafogottságra törekszünk, valószínűleg egyszerű fehér marcipánbevonatos tortánk lesz 1-2 virággal díszítve. Az ízben még nem döntöttünk, illetve a cukrászdát sem választottuk ki. Alapvetően az árak nagyjából azonosak, 400-600 Ft körül készítik szeletét az esküvői tortának és ehhez jön még pluszban a díszítés. Találtunk itt Debrecenben egy cukrászdát, ahol 280 Ft körül mozog a szeletár, de ezt előtte még mindenképpen ki akarjuk próbálni, mert nem tudjuk, hogy hogyan dolgoznak.

Köszönőajándékok beszerzése
Figyelmes gesztus a vendégek számára valami kis apró ajándékot adni emlékbe. Erre nagyon sok DIY ötlet van, amikről mindenképpen szeretnék majd egy külön bejegyzést készíteni. 

Dekorációs kellékek elkészítése/beszerzése
Ha saját magatok intézitek a dekorációt, akkor érdemes azt is már mielőbb elkezdeni beszerezni, hogy ne az utolsó napokban kelljen rohangálni vázák meg székszoknyák után. 

Esküvői öltöny varratás/vásárlás
Függetlenül attól, hogy varratjátok vagy készen vásároljátok az esküvői öltönyt, szerintem legalább 2 hónappal előtte célszerű már ezt is nézegetni.  Ezt főleg akkor telik sok időbe kiválasztani, ha egyáltalán nincs elképzelése a vőlegénynek, hogy milyet szeretne, vagy akkor, ha nagyon különleges ötletei vannak.




2-6 héttel az esküvő előtt


Próbasmink, próbafrizura
Próbasmink és próbafrizura szerintem mindenkinek kötelező, főleg akkor, ha nincs saját fodrászod és sminkesed, akihez évek óta jársz és már tudja, hogy mi áll jól neked. Persze inspirálódni itt is szabad, sőt kell is, de néha érdemes hallgatni a fodrász és a sminkes véleményére, hiszen ők valószínűleg jobban fogják tudni, hogy a te arc- és fejformádhoz mennyire passzol majd a kinézett haj és smink.

Ültetőkártya, programterv, menükártya elkészítése
Ha ti magatok készítettétek az esküvői meghívókat, akkor az ültetőkártyák, menükártyák és a programterv elkészítése már gyerekjáték lesz. Célszerű itt is olyat választani, ami hangulatban passzol az esküvő stílusához, akár ugyan abból az anyagból, amiből a meghívó is készült.

Ruhapróba
Az utolsó ruhapróbát szerintem nagyjából 2-3 héttel az esküvő előtt érdemes megtartani, amikor a végső simításokat elvégzik. A próbára mindenképpen vidd magaddal azt a cipőt is, amiben a nagy napon leszel, hogy a hosszát ehhez tudják igazítani. 

Virágok megrendelése
Akármelyik évszakban is legyen az esküvőtök, a virág mindenhol elmaradhatatlan eleme a dekorációnak. A Pinteresten találtam egy praktikus kis összefoglalót az egyes hónapok virágairól, ez valamennyire megkönnyíti majd a választást.




1 héttel az esküvő előtt


Menetrend egyeztetése a szolgáltatókkal
Én szeretek mindig minden helyzetre a lehető legjobban felkészülni, úgyhogy biztosan le fogom még egyszer egyeztetni az összes szolgáltatóval a nagy nap menetrendjét. Már csak azért is, hogy mindenki tudja, hogy mikor hová kell jönnie, és kinek mikor mi lesz a dolga. 

Feladatok delegálása
Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy az olyan kisebb-nagyobb feladatokat, amikkel nektek aznap már nem lesz időtök foglalkozni, bízzátok rá olyan közeli rokonokra és barátokra, akikben megbíztok. Ilyen pl. a virágcsokrok és a torta beszerzése, vagy éppen a vendégek fogadása és útbaigazítása. 

Kozmetikus, manikűrös
A manikűrt, illetve az olyan fájdalmasabb szépészeti rituálékat, mint pl. a szőrtelenítés, szemöldök igazítás, arckezelés, érdemes egy héttel az esküvő előtt megcsináltatni. Ha korábban nem volt manikűröd, akkor ez az egy hét kell ahhoz, hogy hozzászokj, a többinél pedig ez az egy hét elég lesz ahhoz, hogy a bőröd regenerálódjon.

Hűű, hát ez így leírva elég sok teendő, de szerencsére ha időben elkezditek szervezni, akkor kapkodás és idegeskedés nélkül le lehet bonyolítani az esküvőt. Ha tehetitek, szerintem mindenképpen látogassatok el egy esküvőkiállításra, illetve kérjetek tanácsot olyan ismerősöktől, akik már túl vannak egy esküvő megszervezésén, hiszen sokszor ajánlások útján lehet eljutni a legjobb szolgáltatókhoz. 



Ti mivel egészítenétek még ki a listát?


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése