BOLDOGSÁGTERV

Alapjában véve pozitív embernek tartom magam, igyekszem mindenben meglátni a jót és optimistán állni az élethez, viszont néha én is hajlamos vagyok félig üresnek látni azt a bizonyos poharat. Az utóbbi időben tudatosan kerestem azokat a dolgokat, amik képesek kirángatni a letargikus hangulatból, és mostanra sikerült beépítenem a mindennapjaimba azokat a gyakorlatokat, amik számomra beváltak, és amikkel ismét félig telinek látom a poharat. Ezeket szeretném most megosztani Veletek is, bízva abban, hogy szükség esetén Ti is tudjátok majd hasznosítani ezt a néhány ötletet.

Vezess naplót
Általános iskolás koromban több éven keresztül írtam naplót, amit a mai napig féltve őrizgetek a régi kincseim között, és néha, ha nosztalgikus hangulatban vagyok, előveszem, elolvasok belőle pár oldalt és jókat mosolygok rajta. A naplóírás viszont nem csak a pozitív élmények megörökítésére lehet jó, hanem arra is, hogy kiírjuk magunkból a panaszainkat, amikkel nem akarjuk mérgezni sem a körülöttünk lévőket, sem saját magunkat. Miután papírra vetjük a negatív érzéseinket, gondolatainkat, pár nap elteltével szó szerint olyan, mintha megszabadulnánk egy óriási súlytól. Onnantól kezdve már nem érezünk késztetést arra, hogy folyton ezekről a dolgokról beszéljünk, vagy ezeken gondolkodjunk, mert már nem nyomasztanak tovább. Talán első hallásra furcsán hangzik, de higgyétek el, sőt, próbáljátok ki, és meglátjátok, hogy tényleg működik.




Vedd magad körbe pozitív gondolatokkal
Ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, elengedhetetlen, hogy pozitív gondolatokkal vegye magát körbe. És ha ezek a gondolatok maguktól nem jönnek, akkor „erőszakkal” kell őket bevonnunk az életünkbe. Erre az egyik legjobb módszer, ha az otthonunkban, vagy a munkahelyünkön pozitív gondolatokat ábrázoló képekkel vesszük körbe magunkat. A mi irodánkban például ez az üzenet fogad minden reggel: „A főnökünk szerint semmi sem lehetetlen”. Először én is úgy voltam vele, hogy „aha, na persze”… De aztán minden egyes alkalommal, amikor ránéztem, próbáltam elhinni, és egy idő múlva mindig egy picit erősebbnek éreztem magam tőle. Attól, hogy elhittem, tényleg bármi lehetséges.

Olvass
Manapság már önsegítő könyvek százaitól roskadoznak a könyvesboltok polcai, amik szerintem igen is sokat tudnak segíteni egy-egy nehezebb időszakban. Persze a problémáinkat egy könyv sem fogja megoldani önmagában, hiszen ha mi magunk nem próbálunk meg változtatni az életünkön, a szokásainkon, a gondolkodásmódunkon, a hozzáállásunkon, ha nem próbáljuk meg alkalmazni a leírtakat, akkor nagy valószínűséggel semmi sem fog változni. Néhány hete újra elkezdtem olvasni A Titok című könyvet, ami nekem nagyon sokat segített abban, hogy elhiggyem, hogy bármit képes vagyok elérni, amit csak szeretnék. Eleinte kicsit zavaró volt, hogy 6000-szer körbemagyarázott egy-egy gondolatot, de így utólag már azt mondom, hogy igenis szükséges a nyomatékosítás ahhoz, hogy valóban higgyen benne az ember.




Figyelj az apró örömökre
Egy korábbi bejegyzésben már említettem Nektek, hogy milyen nagy hatással volt rám Villás Béla egyik előadása, aminek az volt a fő témája, hogy az élet feladat vagy pedig lehetőség-e. Azóta minden este átgondolom a napomat és összeírom a határidőnaplómba azokat a pozitív impulzusokat és apró örömöket, amik mosolyt csaltak az arcomra. Így már látom, hogy milyen sok jó dolog történik velem egy-egy nap.

Mozogj
A lelki egyensúly megtalálásához elengedhetetlen, hogy összhangban legyünk a saját testünkkel, amit legkönnyebben úgy tudunk elérni, ha foglalkozunk vele és időnként megmozgatjuk. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy azonnal fuss le 10 km-t, vagy megállás nélkül nyomj végig egy Rubint Réka DVD-t, hiszen sokszor hasznosabb egy kiadós séta, ha azt tényleg szeretettel és élvezettel csinálod. Ilyen hideg időben nekem sincs túl sok kedvem kimenni a szabadba, de minden egyes séta alkalmával annyi pozitív impulzus ér, hogy ezek motiválnak abban, hogy legközelebb is kimozduljak.

 Szánj időt magadra
A testi-lelki egyensúlynál maradva, szerintem nagyon sokat tud lendíteni az ember hangulatán, ha időnként tud magára szánni egy kis időt. Nekem nagyon sokat segítettek a napi „énidők”, amikor feltettem egy arcpakolást, elmentem egyet sütizni, olvasgattam egy bögre forró tea társaságában, megnéztem egy sírós filmet vagy éppen teleengedtem a kádat és elmerültem az illatos habokban és így gyakorlatilag kizártam a külvilágot. Ezeknek az apróságoknak köszönhetően minden napom szebbé vált egy kicsit, úgyhogy azóta igyekszem legalább hetente 2-3 alkalommal időt szakítani magamra.




Készíts „boldogság ládikót”
A Titok című könyvben olvastam először a Titok cselről, ami egy zseniális instant-boldogságot teremtő módszer. A dolog lényege annyi, hogy össze kell gyűjtened olyan dolgokat, amiktől jobb kedvre derülsz – például szép emlékeket időző fényképek, aranyos állatos videók, az aktuális kedvenc zeneszámod – és ha éppen rossz passzban vagy, csak elő kell venned ezt a kis kincses ládikót és máris jobban fogod érezni magad.

Próbálj ki új dolgokat
A „besavanyodás” ellen az egyik legjobb módszer, ha új dolgokat próbálunk ki és új szokásokat építünk be a napi rutinunkba. Divatosan fogalmazva kilépünk a komfortzónánkból. Nem kell nagyon extrém dologra gondolni, sokszor már az is elég, ha más útvonalon megyünk haza, vagy tévézés helyett inkább olvasunk, vagy bármi más elfoglaltságot keresünk.



Nektek milyen jól bevált módszereitek vannak a negatív hangulat elűzésére?



7 megjegyzés :

  1. Nagyon jó írás! :) Nekem ez a trükköm: ha rossz kedvem van, mosolyt erőltetek az arcomra, ami baromi nehéz olyankor, de végül a helyzet abszurditásán kezdek el nevetni és tényleg jobb kedvre derülni. Aztán pedig tényleg tényleg mindig találok valamit, amin mosolyoghatok és el is illant a rossz kedvem! :)

    VálaszTörlés
  2. Régen nagyon sokat töprengtem egy-egy rossz dolgon, de megtanultam kezelni ezt a rossz szokásomat. Úgyhogy átgondolom, hogy ez nem volt így jó, máskor így kell csinálni és elengedem. :) A titokból nagyon szupi a film is, illetve Rhonda-tól a Határtalan gondolatok is :) (illetve még a varázslat és a 28 nap a varázslatban) :)

    VálaszTörlés
  3. Nálam többnyire az "énidő" van+rendrakás :) és a kimozdulás, ami segít. Egyszerűen muszáj találkozni pár pozitív emberrel, hogy feltöltődjek.

    VálaszTörlés
  4. Jajj, ezt el is felejtettem, pedig valóban nagyon fontos, hogy pozitív emberekkel vegyük körbe magunkat. Köszi, hogy kiegészítetted a listát! :)

    VálaszTörlés
  5. Régen én is sokszor voltam úgy, hogy folyamatosan csak pörögtem dolgokon, aztán rájöttem, hogy tök felesleges olyan miatt cukkolnom magam, amin úgysem tudok változtatni. (Főleg mások hülyeségén.)
    Rhonda Byrne többi könyvét is szeretném majd elolvasni, remélem mielőbb sikerül majd megvennem őket. :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Ágnes! :) Korábban már hallottam arról, hogy léteznek ilyen "nevető-klubok", de valahogy sosem hittem, hogy tényleg működnek. Legközelebb viszont mindenképpen kipróbálom ezt a módszert. Köszi a tippet! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szívesen, tényleg jó móka! :)

    VálaszTörlés